Choose Your Language (अपनी भाषा चुनें)

Feb 11, 2015

IMPORTANT GEOGRAPHY GK QUESTIONS WITH EXPLANATION (PART-1) - IMPORTANT FOR UPSC / SSC EXAMS 2015

Important Geography Questions & Answers
Can Be Asked in SSC / UPSC / IAS /Railways Exam 2015
Published By: WWW.GovtJobsPortal.IN
On the requests of our readers now we are going to share various GK Questions under History, Geography and Science Categories. So in a week we share total 3 Posts related to the GK Questions upon each category; so stay in touch with us for this valuable information.

WE ALSO PROVIDE YOU THE EXAMPLANATION OF EACH QUESTION WITH CORRECT ANSWER.

GEOGRPHY GK QUESTIONS (PART-1)
Question 1). There are how many states and union territories (UT) of India have sea coast?
[A]9 States and 5 Union Territories
[B]8 States and 3 Union Territories
[C]9 States and 4 Union Territories
[D]7 States and 3 Union Territories 
Correct Answer: 9 States and 4 Union Territories
Explanation: The Nine states which have sea coast are: “Gujarat, Maharashtra, Goa, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal”.
2 UT (Union territories) with sea Coast are “Daman & Diu and Puducherry”, while Andaman & Nicobar Islands and Lakshadweep Islands are island territories.

Questions 2). Which one of the following is referred as the Father of Indian Software industries?
[A]M C Prahalnad
[B]Faqir Chand Kohli
[C]Ajit Balakrishnan
[D]Vinod Dham 
Correct Answer: Faqir Chand Kohli
Explanation: Faqir Chand Kohli  is also well known as the Father of Indian Software sector because of  his significant contribution in Indian IT World. He is a Padma Bhushan achiever in the IT Field. Tata Consultancy Services, India’s largest software consultancy company and he is the CEO of that company.

Question 3). One of the following States has the largest deposit of ilmenite mineral in the country, Which one is that?
[A]Odisha
[B]Tamil Nadu
[C]Andhra Pradesh
[D]Kerala
Correct Answer:  Andhra Pradesh
Explanation: With respect of the 2011 report by the ministry of mines, AP (Andhra Pradesh) state of India has the biggest deposit followed by Kerala and Tamil Nadu at the second spot.

Question 4). The Maranjab desert is located in which Country?
[A]Saudi Arabia
[B]Iran
[C]Mali
[D]South Africa 
Correct Answer: Iran

Question 5). As we know there are seven wonders of nature, the wonder of The Iguazu Falls is located in which country?
[A]Brazil
[B]Ghana
[C]Argentina
[D]Venezuela 
Correct Answer: Argentina
Explanation: This fall is on the Iguazu River that’s why it is well known as Iguazu Falls. This fall is one of the world’s largest waterfalls. This water fall is extend over 2,700 m (nearly 2 miles) in a shape of semi-circular. This water fall is on the border between the Brazilian state of Paraná and the Argentine province of Misiones.

Question 6). The Nuclear Power Plant well known as Proposed Kowada is located in which of the following state of India?
[A]Telangana
[B]Andhra Pradesh
[C]Maharashtra
[D]Odisha
Correct Answer:  Andhra Pradesh
Explanation: This Nuclear Power Plant in India is a proposed power project is in Srikakulam district of Andhra Pradesh. This Kowada Nuclear Power project will be developed under the Indo-US agreement.

Question 7). One of the traditional form of theatre which is well known as “Kabuki” is belongs to which one of the following countries?
[A]China
[B]Japan
[C]Singapore
[D]Myanmar
Correct Answer: Japan
Kabuki is a traditional Japanese form of theatre. It is recognized as one of Japan’s three major classical theatres along with noh and bunraku, and has been named as a UNESCO Intangible Cultural Heritage.

Question 8). An intra-continental ridge system known as “Great Rift Valley” is located in ____?
[A]Asia
[B]Australia
[C]Africa
[D]South America 
Correct Answer: Africa
Explanation: This Great Rift Valley is running from north to south around 4,000 miles (6,400 kilometres), from northern Syria to central Mozambique in East Africa. This is a part of an Intra-Continental Ridge system.

Question 9). The well knowsn “El Capitan” the largest monolith of granite is located in which country ?
[A]USA
[B]France
[C]Switzerland
[D]Germany 
Correct Answer: USA
Explanation: This is in California’s Yosemite National Park USA. El Capitan is extended around 3,000 feet from base to summit along its tallest face.

Question 10). “Yamala Peninsula” is the strategic oil- and gas bearing region located in which country?
[A]Russia
[B]Norway
[C]Vietnam
[D]China
Correct Answer: Russia
Explanation: This Strategic Oil-and Gas bearing region is seven hundred kilometres into the Arctic Ocean from the Russian mainland below the Arctic Circle.


For More Continue Your Visit with Us. Hope you like this section of Geography GK Questions Part-1. 
GEOGRAPHY GK QUESTIONS

Related Government Jobs

1 comments:

Video Bar

Loading...