**Maths Shortcuts and Mind Tricks To Solve Time and Work Related Problems**

**Shared by:**

**WWW.GovtJobsPortal.IN**

Q) If 3 men can do a piece of work in 6 days while 5 women can do
the same work in 18 days Then find in how many days can 4 men and 10 women
complete the same work together?

We
have given:

Total Time
taken by 3 men to do a work = 6 days

Total Time
taken by 5 women to do same work = 18 days

Normal
Method to solve the above Problem:

Total work
done by 3 men in 6 days = 3 × 6 = 18

Total work
done by 5 women in 18 days = 5 × 18 = 90

Therefore,

1 day work
of 1 Men will be = 1/18

1 day work
of 1 Women will be = 1/90

So,

4 men can
complete the work in 1 day = (4 × [1/18])

= [2/9]

10 women can
complete the work in 1 day = (10 × [1/90])

=
[1/9]

Therefore,
(4 men + 10 women)’s 1 day work = 2/9 + 1/9

= (2+1)/9

=3/9

=1/3

*Therefore, 4 men and 10 women can complete the work together in 3 days*
Shortcut
Method:

Total work
done by 3 men in 6 days = Total work done by 5 women in 18 days is equal

i.e, 3 men × 6
days = 5 women × 18 days

18 men
= 90 women

Therefore, 1 man = 5 women

As, 5 women
= 1 man

Therefore,
10 women = 2 men

i.e 4
men + 10 women = 4 men + 2 men = 6 men

Therefore,
Total No. of days taken by 4 men & 10 women together to complete the work = [18
men / 6 men]

= 3 days

Alternate
Method:

We can also
be solve the above problem by taking the number of women in consideration

As, 1man = 5
women

Therefore, 4
Men= 20 women

i.e 4 men +
10 women = 20 women + 10 women

= 30 women

So, no. of
days taken by 4 men & 10 women to complete the work,

= [90 women / 30 women]

= 3 days.

Thank You !! J

## 0 comments:

## Post a Comment