Choose Your Language (अपनी भाषा चुनें)

Jun 10, 2017

ONLINE TEST FOR BANK EXAM PREPARATION 2017 ( COMPLETE SOLUTION )

SHARE WITH YOUR FRIENDS

Government Jobs in India 2017-18 Presented by GovtJobsPortal.IN. Daily 10 New Govt Jobs. Stay Tuned in with Us for latest jobs, Results and Study Material for Government Exam.


ONLINE TEST FOR BANK EXAM PREPARATION 2017

Dear Readers, Here in this post we are going to share the online test with you user. Practice this Test at your Home to increase your speed.



Q1. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with a trader company Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. Gunvor is ______________ based company.
Austria
Switzerland
Japan
Australia
Denmark
Solution:
State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with Swiss trader Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies.

Q2. The Indian navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built ______________.
Charlie class submarine
Arihant class submarine
Sindhughosh class submarine
Kalvari class submarine
Chakra class submarine
Solution:
The navy successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built Kalvari class submarine. The launch was significant milestone in enhancing its “sub-surface” warfare prowess.The weapon was fired from the submarine, the first of India’s six Scorpene-class submarines which are being built under the Project 75.


Q3. Name the district of Himachal Pradesh that has recently got approval to be its second capital.
Shimla
Solan
Dharamshala
Bilaspur
Kullu
Solution:
The Himachal Pradesh cabinet approved the proposal to make Dharamshala as the second capital of the state (Himachal Pradesh). The decision was taken at the cabinet meeting chaired by Chief Minister Virbhadra Singh.

Q4. Angel Gurria is the present Secretary General of which of the following international organizations?
IDA
OECD
WTO
UNESCO
ISI
Solution:
Jose Angel Gurria Trevino, also known as Angel Gurria, is a Mexican economist and diplomat. He is the current secretary-general of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) since 1 June 2006.

Q5. NPCI is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA). What does NPCI stands for-
National Payments Corporation of Industry
National Payments Council of India
Nominal Payments Corporation of India
National Payments Corporation of India
National Product Corporation of India
Solution:
National Payments Corporation of India (NPCI) is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA).

Q6. The daily work of 2 men is equal to that of 3 women or that of 4 youngsters. By employing 14 men, 12 women, and 12 youngsters a certain work can be finished in 24 days. If it is required to finish it in 14 days and as an additional labour, only men are available, how many of them will be required?
18 men
20 men
48 men
28 men
None of these
Solution:

Q7. A man has 7 relatives. 4 of them are ladies and 3 gentleman; his wife also has 7 relatives. 3 of them are ladies and rest gentleman. In how many ways can they invite 3 ladies and 3 gentleman for a dinner party so that there are 3 of the man’s relatives and 3 of the wife’s relatives?
450
498
499
485
489
Solution:

Q8. A jar contains a mixture of two liquids A and B in the ratio 4 : 1. When 10 litres of the mixture is taken out and 10 litres of liquid B is poured into the jar, the ratio becomes 2 : 3. How many litres of liquid A was contained in the jar?
14 litres
18 litres
20 litres
16 litres
None of these
Solution:

Q9. There are two alloys made up of copper and aluminium. In the first alloy copper is half as much as aluminium and in the second alloy copper is thrice as much as aluminium. How many times the second alloy must be mixed with first alloy to get the new alloy in which copper is twice as much as aluminium?
2
3
4
5
None of these
Solution:

Q10. In an election between 2 candidates, 75% of the voters cast their votes, out of which 2% votes were declared invalid. A candidate got 18522 votes which were 75% of the valid votes. The total number of voters enrolled in the election was:

36000
36400
33600
34800
None of these
Solution:

Directions (11-15): In each question below is given a statement followed by three assumptions (A), (B) and (C). An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement. Q11. Statement: The police authority cordoned off the entire locality for the entire day and stopped all vehicular movement for the visit of a top functionary of the government in view of the threat perception and advised all the residents in the area to limit their movement outside their dwellings. Which of the following assumptions is/are implicit in the above statement? (A) The police personnel may not be able to control the vehicular movement in the locality and may seek help from the armed forces. (B) People living in the locality may move out of their houses for the day to avoid inconvenience. (C) The Govt functionary may request the police authority to lift the ban on the movement of residents of the locality outside their dwellings.
None is implicit
Only (A) is implicit
Only (B) is implicit
Only (C) is implicit
Only (B) and (C) are implicit
Solution:
All these assumptions are in directions contrary to what the statement says.

Q12. Statement: The apex body controlling universities in the country has decided to revise the syllabus of all the technical courses to make them focused towards the present needs of the industry, thereby making the technical graduates more employable than they are at present. Which of the following assumptions is/are implicit in the above statement? (A) Technical colleges affiliated to different universities may not welcome the apex body’s decision and may continue with the same syllabus as at present. (B) The industry may welcome the decision of the apex body the scale up their hiring from these colleges. (C) The Govt may not allow the apex body to implement its decision in all the colleges as it may lead to chaos.
None is implicit
Only (A) is implicit
Only (B) is implicit
Only (C) is implicit
Only (A) and (B) are implicit
Solution:
Whatever such a decision is taken, the assumptions are that it would be welcome and allowed to implement.

Q13. Statement: Govt. has urged all the citizens to use electronic media for carrying out their daily activities, whenever possible, instead of using paper as the manufacturing of paper requires the cutting down of a large number of trees causing severe damage to the ecosystem. Which of the following assumptions is/are implicit in the above statement? (A) Most people may be capable of using electronic media to carry out various routines. (B) Most people may have access to electronic media for carrying out their daily routine activities. (C) People at large may reject the govt’s appeal the continue using paper as before.
Only (A) is implicit
Only (B) is implicit
Only (A) and (B) are implicit
Only (C) is implicit
None of these
Solution:
The urging of the govt makes sense only when (A) and (B) are implicit.

Q14. Statement: The Govt has decided to auction construction of highways to private entities in several blocks across the country on build-operate transfer basis. Which of the following assumptions is/are implicit in the above statement? (A) An adequate number of private entities may not respond to the Government’s auction notification. (B) Many private entities in the country are capable of constructing highways within a reasonable time. (C) The Govt’s proposal of build-operate-transfer may financially benefit the private entities.
Only (A) and (B) are implicit
Only (B) and (C) are implicit
Only (B) is implicit
Only (A) and (C) are implicit
None of these
Solution:
The decision to auction assumes response to it. Hence (A) is not implicit. Unless the private entities are capable, the decision would make no sense. Hence (b) is implicit. (C) is implicit as without financial benefit, private entities would not turn up for the action.

Q15. Statement: The airlines have requested all their bona fide passengers to check the status of flight operations before leaving their homes as heavy fog is causing immense problems in normal flight operations. Which of the following assumptions is/are implicit in the above statement? (A) Majority of the air passengers may check the flight status before starting their journey to the airport. (B) The Govt may take serious objection to the notice issued by the airline company. (C) Majority of the passengers may cancel their tickets and postpone their journey till the situation becomes normal
Only (A) is implicit
Only (A) and (C) are implicit
Only (B) is implicit
Only (C) is implicit
None is implicit
Solution:
(a) Must be implicit to make the request meaningful. The govt is out of picture here. Hence (b) is not implicit. (C) is not implicit as the case may be only of delay, not of cancellation of flight.

Directions (16-20): In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option. Q16. A. Sometimes, we think we are only the people with problems. B. Our problems override other considerations; we can't think beyond our own vexations. C. When we see a small dampness on our wall we scurry to get them repaired and corrected, D. but we don't think of people whose homes have been washed away by the rage of the rain gods.
A and B
B and D
C only
C and D
None of the above
Solution:
Answer Option B. B and D. In A ‘only’ is misplaced; “we are the only people…” In C, the pronoun ‘them’ is inconsistent (in number) with its antecedent’ a small dampness’; ‘it’ is the correct pronoun.

Q17. A. Chen Jianping repeated again on twitter something her fiancé said B. about anti-Japan protests getting violent, and added, "Charge, angry youth!" C. For this she was sentenced one year in a labour camp. D. Twitter is banned in China, but its easy to use blocked sites with simple internet tricks.
A only
B only
C only
B and D
None of the above
Solution:
Answer Option B. B only. In A ‘repeated again’ is redundant. ‘repeated’ is correct. In C, ‘sentenced one year…’ is incorrect; ‘sentenced to one year…’ will make it correct. In D, its is used instead of it’s.

Q18. A. The Great Pacific Garbage Patch, is gyre of marine litter in the central North Pacific Ocean. B. The patch extends over a very wide area, with estimates ranging from area C. the size of the state of Texas to one larger as the continental United States; D. however, the exact size is unknown.
A and D
B and C
C only
D only
None of the above
Solution:
Answer Option D. D only. In A ‘gyre’ needs a determiner before that ‘a gyre’ would be correct. In B ‘ranging from an area…’ would be correct. In ‘as large as’ or ‘larger than’ would correct the part. “larger as” is incorrect.

Q19. A. At media agency Mindshare's Mumbai office B. sit a team of ninety-three individuals C. who's only focus is the consumer giant Hindustan Unilever. D. In fact, this unit occupies an area the size of most mid-sized agency's in this country.
A only
A and C
A and D
B and C
None of the above
Solution:
Answer Option A. A only. In B, The verb ‘sit’ for the subject ‘team’ is incorrect. It should be ‘sits’. In C, who’s has to be replaced with ‘whose’. In D agency’s is incorrect, it should be agencies.

A. One of the classroom exercise I conduct with my Persuasive Communication students B. at IIMA is taken from Kurukshestra war. C. I ask a student to be Kunti, other to be Karna. D. Kunti has to persuade Karna to leave Duryodhana and join the Pandavas.
A only
A and B
C and D
D only
None of the above
Solution:
Answer Option D. D only. A should be corrected to ‘one of the …exercises’. B has to include the definite article” the Kurukshetra war”. C should be corrected “another to be…” D has no error.

                     CHECK YOUR SCORE AND SOLUTION:     

    " For Government Jobs alert on whatsapp send your request on following official Number @ 9625468942 (In request Msg Send your Name and State Name) " NOTE: You have to save this Contact Number in your contact list to get important Govt job alerts on Whatsapp. "

    RELATED JOBS

    0 comments:

    Post a Comment

    NOTE: WE ARE NOT RESPONSIBLE FOR ANY JOB ISSUES, AS WE ARE SHARING INFORMATION BASED ON INTERNET. PLEASE CHECK THE OFFICIAL ADVT. ATTACHED WITH IN THE EACH POST, WHICH REPRESENT THE OFFICIAL FILE.