FOLLOW US ON SOCIAL MEDIA FOR UPDATES:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | LINKEDIN

Join TELEGRAM Channel for Updates
Showing posts with label Online Practice Test. Show all posts
Showing posts with label Online Practice Test. Show all posts

Free Online Test For General Awareness Related to Bank, Insurance Examination 2019

Free Online Test For General Awareness

Important Section for Bank, Insurance Sector Exam 

Applicants who are preparing for the Bank, Insurance sector examination to grab a Government job these type of online test is very beneficial to them. We will try to make 2-4 such type of Online Free test for our readers on weekly basis. These Free online test will contains the MCQs questions with number of Options. You have to choose one correct option. After completing the free online test your Exam Result comes in front of you on the top of the screen with your score and correct answers comes with respect to each question with full explanation.


Don't miss out this GA Quiz. This section of General Awareness is one of the section that can help you bagging graceful marks in these examinations, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs.




Q1. Who among the subsequent has appointed as India’s chief boxing coach?
Devendro Singh
Nicola Adams
C A Kuttappa
Ren Cancan
Amit Panghal
Solution:
Dronacharya awardee C A Kuttappa has appropriated as India’s chief boxing coach at the continuing national camp. He took over from veteran coach SR Singh at the start of the camp.

Q2. The wildlife sanctuary of Kuno  has been declared as a national park of India. In which of the following State it is located?
Uttarakhand
Gujarat
Kerala
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
Madhya Pradesh State Govt. has declared Kuno wildlife sanctuary as a national park in compliance with the last condition imposed by a Supreme Court-appointed committee for the much awaited ‘translocation of Asiatic lions from Gir in Gujarat.’

Q3. Which one of the following Name has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018?
Manju Mehta
Preeti Mallick
Saroj Khan
Alka Yagnik
Lata Mangeshkar
Solution:
MP Government Conferred Sitar player Manju Mehta  with the ‘Tansen Samman’ for 2018.

Q4. IWC (International Whaling Commission) is recently in news. Headquarters of IWC is located in which country?
Japan
Spain
The United States
United Kingdom
China

Solution:
The International Whaling Commission has its Headquarter in the UK. It has a full-time Secretariat with headquarters located in the City of Cambridge, United Kingdom.


Q5. The Union Government, Rajasthan and the World Bank signed a _______________________ million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.
USD 400 million
USD 250 million
USD 500 million
USD 725 million
USD 1200 million
Solution:
The Union Government of Rajasthan & the World Bank signed a USD 250 million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.

Q6. The Central government of India and the _____________________ have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme.
Asian Infrastructure Investment Bank
New Development Bank
International Monetary Fund
Asian Development Bank
World Bank
Solution:
The Govt. of India and the World Bank have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. They signed 220 million dollar Loan Agreement and an 80 million Guarantee Agreement for the Efficiency Scale-Up Program.

Q7. NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to-
Jharkhand
Odisha
West Bengal
Kerala
Rajasthan
Solution:
NABARD has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to WB( West Bengal). The fund has been given in August Month, would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

Q8. Which one of the following Name has created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA?
Sai Parnab Kumar
A K Vijay
Aadi Sai Vijaykaran
Akash Mehta
Ravichandran Vijaykaran
Solution:
Aadi Sai Vijaykaran created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA. The theme for the cup was ‘An Entangled World: diplomacy, human relationships, the science of memory, and literature, art’.

Q9. Which of the following country formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters?
Japan
The UK
The USA
China
South Korea
Solution:
In a landmark policy shift, Japan formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters next year for the first time in more than 30 years.

Q10. PM of Bhutan is in New Delhi on a 3-day official visit to India. Name the Prime Minister of Bhutan.
Tandi Dorji
Dawa Gyeltshen
Lotay Tshering
Ugyen Dorji
Jai Bir Shering
Solution:
PM of Bhutan named as "Dr. Lotay Tshering" arrived in New Delhi on a three-day official visit to India. Thimphu is the capital city of Bhutan.

Q11. The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ is given in the field of________.
Painting
Poetry
Economy
Politics
Music
Solution:
The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ was given to the Sankat Mochan Pratishthan in Varanasi for 2017 and the Natrang Pratishthan of New Delhi for 2018. The award is given to institutions for nurturing good music.

Q12. A footballer named as "Luka Modric" which mainly plays as a midfielder in a football game. From which country he belongs from?
Argentina
Brazil
Spain
Croatia
Germany
Solution:
Luka Modric is a Croatian professional footballer who plays as a midfielder for Spanish club Real Madrid and is the captain of the Croatia national team.

Q13. 4th December is being celebrated as the Navy Day in India. This day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in-
1962
1965
1971
1982
1999
Solution:
This day of 4th Dec. every year is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q14. Which one of the following is the Current President of Asian Development Bank (ADB)?
Takehiko Nakao
Jin Liqun
Christine Lagarde
Jim Yong Kim
KV Kamath
Solution:
Takehiko Nakao is the current President of ABD. He is a Japanese civil servant who was elected the ninth president of the Asian Development Bank in 2013.

Q15. The RBI (Reserve Bank of India) appointed former governor _________ as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank.
Y V Reddy
Bimal Jalan
Raghuram Rajan
D. Subbarao
C Rangarajan
Solution:
The RBI appointed former governor Bimal Jalan as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank. Former RBI deputy governor Rakesh Mohan has been appointed the vice-chairman of the committee.

To Check You Score Click on the Link:     

ONLINE TEST FOR BANK EXAM PREPARATION 2017 ( COMPLETE SOLUTION )


ONLINE TEST FOR BANK EXAM PREPARATION 2017

Dear Readers, Here in this post we are going to share the online test with you user. Practice this Test at your Home to increase your speed.



Q1. State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with a trader company Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies. Gunvor is ______________ based company.
Austria
Switzerland
Japan
Australia
Denmark
Solution:
State-run gas company Gas Authority of India Ltd. (GAIL) has signed a time-swap deal with Swiss trader Gunvor to sell some of its US Liquefied Natural Gas (LNG) as the Indian firm tries to ease the burden of its costly foreign LNG supplies.

Q2. The Indian navy has successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built ______________.
Charlie class submarine
Arihant class submarine
Sindhughosh class submarine
Kalvari class submarine
Chakra class submarine
Solution:
The navy successfully test-fired an anti-ship missile for the first time from an indigenously built Kalvari class submarine. The launch was significant milestone in enhancing its “sub-surface” warfare prowess.The weapon was fired from the submarine, the first of India’s six Scorpene-class submarines which are being built under the Project 75.

Free Online Test-4 for Government Examination



Free Online Test For Government Jobs Exam
Online Free GK Quiz-4
Those who miss out our Previous Online Free GK Quiz can CLICK HERE to access that one Also.

1. At what rate of simple interest will Rs 4800 amount to Rs 6480 in a span of 7 years?
5
6
3
4
None of these
Ans. 5

2. How much will a sum of Rs 6,300 amounts to in a span of 2 years, at 5 pcpa rate of compound interest (rounded off to the nearest integer)?
Rs 6946
Rs 6876
Rs 6521
Rs 6790
Rs 6492
Ans. 6946


3. In how many different ways can the letters of the word BAKERY be arranged?

2400
2005
720
5040
None of these
Ans. 720

4. What will be the average of the following set of scores (rounded off to the nearest integer)? 62, 76, 42, 84, 21, 47, 28
57
54
51
62
66
Ans. 51

5 The product of three consecutive numbers is 3360. What is the least number?
17
14
13
16
None of these
Ans. 14

6 . The area of a circle is 2464 square metres. What will its circumference be
132 metres
176 metres
231 metres
272 metres
109 metres
Ans 176

7. The cost of 24 pens and 13 pencils is Rs 175. What is the cost of 48 pens and 26 pencils?
Rs 435
Rs 705
Rs 290
Rs 350
None of these
Ans. 350


8. 3.3 + 13.33 + 31.13 + 13.31 + 1.3 =?
64.31
62.37
64.47
62.17
None of these
Ans. 62.37

9. (16)2 + (21)2 – (13)2 + ? = (25)2
67
32
81
97
None of these
Ans. 97

10. 6.5 ÷0.5 x 2 – 4 = ?.
31
19
22
27
None of these
Ans. 22

11. The type of marketing involved in banks is .
transaction marketing
service marketing
commodity marketing
ruthless marketing
indifferent marketing
Ans. service marketing

12. Transaction marketing involves selling of
Mere goods
Mere services
Ideas and thoughts
Repair work
After-sales service
Ans. Mere goods

13. What is the name of the program that controls the computer?.
The Operating System
An Application Program
A Browser
The File Manager
The Compiler
Ans. The Operating System

14 . What type of devices are computer speakers or headphones?.
Input
Input/Output
Software
Storage
Output
Ans. Output

15. Which of the following has the smallest storage capacity
Zip disk
Hard disk
Floppy disk
Data cartridge
CD
Ans. Floppy disk

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    





Free Practice Test For Government Jobs Exam 2018-19



Free Practice Test For Government Jobs Exam
Online test for lic aao/sbi clerk exam -3
This time we are going to share another practice test for the candidates who are preparing for Government Jobs /Bank jobs Examination 2018-19. All ready we share 2 test with you user and this one is the the 3rd one. Those who miss out our Previous Online Free Test can CLICK HERE to access that one Also. Stay with us for more online practice test.

NOTE: AFTER CHECKING YOUR SCORE YOU WILL GET COMPLETE EXPLANATION OF EACH ANSWER.
TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    

1.In a certain code ROBUST is written as '593127' and BONE is written as '3964'. How is SORE written in that code?
2934
2594
2954
3954
None of these
Ans. 2954

2. How many such pairs of letters are there in the word SPORADIC (in both forward and back- ward direction) each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
None
& One
Two
Three
More than three
Ans. Two


3. 3. In a certain code TOWN is written as POSV and CARE is written as 'BFBQ'. How is BELT written in that code?

FUAK
DSCM
DSAK
FUCM
None of these
Ans. FUAK

4. 4. The positions of how many digits in the number '9671285 will remain unchanged after the digits within the number are rearranged in ascending order from left to right?
None
One
Two
Three
More than three
Ans. One

5. 5. How many meaningful English words can be formed - not ending with E - with the second, the fourth, the sixth and the ninth letters of the word PROACTIVE ? (To be counted from left side)
One
Two
Three
Four
More than four
Ans. One

6. Find the average of the following set of scores: 539, 741, 326, 461, 654, 952, 128, 543
271
205
262
218
None of these
Ans None of these

7. The area of a square is twice the area of a rectangle. If the area of the square is 324 sq. cm. and the length of the rectangle is 13.5 cm. what is the difference between the breadth of the rectangle and the side of the square?
8 cm.
10 cm.
12 cm.
6 cm.
None of these
Ans. 12 cm


8. A truck covers a certain distance in 14 hours at the speed of 62 km./hr. What is the average speed of a car which travels a distance of 280 kms. more than the truck in the same time?
89 kmph
77 kmph
82 kmph
76 kmph
None of these
Ans. 77 kmph

9. The average of four consecutive even numbers A, B, C and D respectively is 25. What is the product of A and C ?
528
616
624
572
None of these
Ans. 624

10. Subodh got 72 marks in Hindi, 68 marks in Science, 62 marks in Sanskrit, 74 marks in Maths and 64 marks in English. The maxi-mum marks of each subject are 80. How much overall percentage of marks did Subodh get ? .
85
82
75
78
None of these
Ans. 82

11. Amla's monthly income is four fifth of Meera's monthly income. Meera's annual income is Rs. 4,29,600. What is Amla's annual income? (In, 'some cases monthly income and in some cases annual income is used.) .
3,68.240
3,43,680
3,48,250
3,66,080
None of these
Ans. 3,43,680

12. The sum of 45% of a number and 20% of the same number is 4056. What is 85% of that number?
5043
5430
5034
5340
None of these
Ans. 5043

13. 4 women alone can complete a piece of work in 16 days, whereas 8 children alone take 12 days to complete the same piece of work. How many days will 4 women and 6 children together take to complete the piece of work? .
7
8
6
9
None of these
Ans. 9

14 . At present Satish is four times Madhur's age. After eight years Satish will be 2.5 times Madhur's age then. How many times will Satish's age be in an other eight years time with respect to Madhur's age then?.
5
3
2
1.5
None of these
Ans. 2

15. Vaishali walks 180 metres every day. How many kilometres will she walk in 4 weeks?
5.04
8.92
6.18
7.37
None of these
Ans. 5.04

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    





Online Free Practice Test For Government Jobs Exam (LIC AAO, SBI Clerk 2016)



Online Free Practice Test For Government Jobs Exam
Free Online Test-2
We are going to share the Online Practice Test-2. Before this we all ready share the first Free online Test. These online Test are very important for all upcoming Government Jobs examination and for Bank Examination. So stay with us for more online Free GK Quiz for Practice.
Those who miss out our Previous Online Free GK Quiz can CLICK HERE to access that one Also.

NOTE: AFTER CHECKING YOUR SCORE YOU WILL GET COMPLETE EXPLANATION OF EACH ANSWER.

1. What will be the compound interest on a sum of Rs 7500 at 4% per annum in 2 years?
Rs 618
Rs 612
Rs 624
Rs 606
Rs 621
Ans. Rs 612
1. 2; Principal = P, Time = n, Rate = r CI = P Here, P = 7500 R = 4% N = 2 years So, CI=7500 = 7500 = Quick Method: CI = 7500 x .

2. In how many different ways can the letters of the word ‘CREAM’ be arranged?
720
&240
360
504
None of these
Ans.None of these
2. Total number of letters in the word CREAM = 5 Now, 5 Letters can be arranged in 5! ways total number of ways = 5! = 1 x 2 x 3 x 4 x 5 = 120


3. The circumference of a circle is 792 metres. What will be its radius?

120 metres
133 metres
145 metresl
136 metres
None of these
Ans.None of these
3. Circumference of circle = 2r So, 2r = 792  r =

4. The cost of 36 pens and 42 pencils will be Rs 460. What is the cost of 18 pens and 21 pencils?
Rs 230
Rs 203
Rs 302
Rs 320
None of these
Ans. Rs 230
4. Cost of 36 pens and 42 pencils = 460 Dividing both side by 2 we get, Cost of 18 pens and 21 pencils =

5. Marketing is the function of
Only salespersons
Only counter staff
Only qualified persons
top bosses
A collective function of all staff
Ans. A collective function of all staff

6.The performance of a salesperson depends on
ability and willingness of the salesperson
incentives paid
size of the sales team
team leader’s attitude
his aggressive nature
Ans ability and willingness of the salesperson

7.Good marketing strategy envisages good and proper
product distribution
networking of branches
high pricing
placement of counter staff
relationship management
Ans. relationship management


8.Service Marketing is resorted to in
all MNCs
all production houses
industrial units
insurance companies and banks
fish markets
Ans. insurance companies and banks

9.Customisation results in
customer exit
customer retention
customer complaints
better balance sheet figures
better technology
Ans. customer retention

10.Current Accounts are basically meant for .
Investment purpose
Savings purpose
Identity purpose
Earing foreign exchange
Day-to-day needs of one’s business
Ans. Day-to-day needs of one’s business

11.The speed of which of the following memory chips is faster?.
Not fixed
b. DRAM
SRAM
For Larger chips DRAM is faster
None of these
Ans. SRAM

12.Movement of signals between CUP and I/O is controlled by
ALU
Control unit
Memory unit
Secondary storage
None of these
Ans. Control unit

13.For transferring file and exchanging messages, which utility is used?.
Web browser
www
e-mail
Hypertext
Search engine
Ans. e-mail

14.What type of device is a 3½ inch floppy drive?.
Input
Output
Software
Storage
None of these
Ans. Storage

15. What does RAM stand for?
a. Read Access Memory
b. Read Anywhere Memory
c. Random Anything Memory
d. Random Access Module
e. Random Access Memory
Ans. Random Access Memory

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    





Free Online Practice Test for Bank/Government Examination

Online Practice Test
In this online Practice Test Series we are going to share some most important Questions from various Subjects including reasoning, Maths, Current affairs and other. Recently we share Free GK Quiz based on Current Affairs those who miss out those Online GK Quiz can CLICK HERE To access those. This is a free online Practice test for all candidates who are preparing for Government/Bank/insurance sector jobs.


1. Two vessels A and B contain spirit and water mixed in the ratio 5:2 and 7:6 respectively. Find the ratio in which these mixture be mixed to obtain a new mixture in vessel c containing spirit and water in the ratio 8:5?
7 : 9
9 : 8
9 : 7
5 : 6
None of these
Answer :

2. In what ratio must wheat at Rs.3.20 per kg be mixed with wheat at Rs.2.90 per kg so that the mixture be worth Rs.3.08 per kg?
3 : 4
3 : 3
3 : 2
4 : 5
None of these
Answer :

3. There are two sections A and B of a class, consisting of 36 and 44 students’ respectively. If the average weight of section A is 40kg and that of section B is 35kg, find the average weight of the whole class.
38 kg
38.30 kg
37.25 kg
36 kg
37 kg
Answer :

Directions (4-6): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statement and.
 Give answer (1) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (3) if the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer (4) if the data in both the Statement I and II are not sufficient to answer the question. Give answer (5) if the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.
 4. What does 'Pa' mean in the code language? 
I. 'Pe Bo Pa' means 'Look at me' and 'Bo Se Pe Ki means 'don't look at him' in that code language. 
II. 'Ka Ta Ne Pa' means 'take me and go' and 'Li We Si Pa' means 'either me or you' in that code language
1
2
3
4
5

5. How is Seema related to Mangesh? 
I. Shalini, the cousin of Mangesh, is the niece of Seema. 
II. Sulekha, Seema's sister, is the wife of Omkar, Mangesh's father.
1
2
3
4
5


6. What is Shekhar's rank in the class of 40? 
I. Samir, who is 9th from the top in the class is above shailendra by 12 ranks who is below shekhar by 5 ranks. 
II. Nilesh, who is between Shekhar and Sudhanshu, is 15th from the bottom.
1
2
3
4
5

Directions (7-9): Which of the phrase (a), (b), (c), (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct mark (e) i.e. No correction required as the answer.
7. Long ago, there had no such thing as money and people exchanged the things that they wanted.
was no such thing
have not such things
had been not things like
was no such things
No correction required

8. While playing cricket, I sprained my foot.
Since playing
Despite played
From playing
When played
No correction required.

9. Mohanlal looking over himself into the mirror of the waiting room at the railway station.
was looked at himself in
looked into himself from
looked at himself in
looks at oneself in
No correction required

10. The purpose of the primary key in a database is to
unlock the database
provide a map of the data
uniquely identify a record
establish constraints on database operations
None of above


11. It contains specific rules and words that express the logical steps of an alogrithm
programming language
syntax
programming structure
logic chart
None of these


12. The design of the network is called the network
Architecture
server
transmission
type
None of these


13. A court of .....asked Facebook to stop tracking the country's Internet users who are not members of the US-based social networking website.
Belgium
Maldives
Turkey
China
Paris


14. Which Country Government blocked social media platform on security grounds?
Iran
China
Bangladesh
Saudi Arabia
Britain


15. Which Country Signed Right to Die Bill for terminally ill people into a Law?
Israel
Ecuador
Jordan
California
Romania


                      To Check your Score & correct Answer click on the Button   

NOTE: WE ARE NOT RESPONSIBLE FOR ANY JOB ISSUES, AS WE ARE SHARING INFORMATION BASED ON INTERNET.