Free Online Test For General Awareness Related to Bank, Insurance Examination 2019

SHARE

Free Online Test For General Awareness

Important Section for Bank, Insurance Sector Exam 

Applicants who are preparing for the Bank, Insurance sector examination to grab a Government job these type of online test is very beneficial to them. We will try to make 2-4 such type of Online Free test for our readers on weekly basis. These Free online test will contains the MCQs questions with number of Options. You have to choose one correct option. After completing the free online test your Exam Result comes in front of you on the top of the screen with your score and correct answers comes with respect to each question with full explanation.


Don't miss out this GA Quiz. This section of General Awareness is one of the section that can help you bagging graceful marks in these examinations, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs.




Q1. Who among the subsequent has appointed as India’s chief boxing coach?
Devendro Singh
Nicola Adams
C A Kuttappa
Ren Cancan
Amit Panghal
Solution:
Dronacharya awardee C A Kuttappa has appropriated as India’s chief boxing coach at the continuing national camp. He took over from veteran coach SR Singh at the start of the camp.

Q2. The wildlife sanctuary of Kuno  has been declared as a national park of India. In which of the following State it is located?
Uttarakhand
Gujarat
Kerala
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
Madhya Pradesh State Govt. has declared Kuno wildlife sanctuary as a national park in compliance with the last condition imposed by a Supreme Court-appointed committee for the much awaited ‘translocation of Asiatic lions from Gir in Gujarat.’

Q3. Which one of the following Name has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018?
Manju Mehta
Preeti Mallick
Saroj Khan
Alka Yagnik
Lata Mangeshkar
Solution:
MP Government Conferred Sitar player Manju Mehta  with the ‘Tansen Samman’ for 2018.

Q4. IWC (International Whaling Commission) is recently in news. Headquarters of IWC is located in which country?
Japan
Spain
The United States
United Kingdom
China

Solution:
The International Whaling Commission has its Headquarter in the UK. It has a full-time Secretariat with headquarters located in the City of Cambridge, United Kingdom.


Q5. The Union Government, Rajasthan and the World Bank signed a _______________________ million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.
USD 400 million
USD 250 million
USD 500 million
USD 725 million
USD 1200 million
Solution:
The Union Government of Rajasthan & the World Bank signed a USD 250 million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.

Q6. The Central government of India and the _____________________ have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme.
Asian Infrastructure Investment Bank
New Development Bank
International Monetary Fund
Asian Development Bank
World Bank
Solution:
The Govt. of India and the World Bank have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. They signed 220 million dollar Loan Agreement and an 80 million Guarantee Agreement for the Efficiency Scale-Up Program.

Q7. NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to-
Jharkhand
Odisha
West Bengal
Kerala
Rajasthan
Solution:
NABARD has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to WB( West Bengal). The fund has been given in August Month, would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

Q8. Which one of the following Name has created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA?
Sai Parnab Kumar
A K Vijay
Aadi Sai Vijaykaran
Akash Mehta
Ravichandran Vijaykaran
Solution:
Aadi Sai Vijaykaran created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA. The theme for the cup was ‘An Entangled World: diplomacy, human relationships, the science of memory, and literature, art’.

Q9. Which of the following country formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters?
Japan
The UK
The USA
China
South Korea
Solution:
In a landmark policy shift, Japan formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters next year for the first time in more than 30 years.

Q10. PM of Bhutan is in New Delhi on a 3-day official visit to India. Name the Prime Minister of Bhutan.
Tandi Dorji
Dawa Gyeltshen
Lotay Tshering
Ugyen Dorji
Jai Bir Shering
Solution:
PM of Bhutan named as "Dr. Lotay Tshering" arrived in New Delhi on a three-day official visit to India. Thimphu is the capital city of Bhutan.

Q11. The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ is given in the field of________.
Painting
Poetry
Economy
Politics
Music
Solution:
The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ was given to the Sankat Mochan Pratishthan in Varanasi for 2017 and the Natrang Pratishthan of New Delhi for 2018. The award is given to institutions for nurturing good music.

Q12. A footballer named as "Luka Modric" which mainly plays as a midfielder in a football game. From which country he belongs from?
Argentina
Brazil
Spain
Croatia
Germany
Solution:
Luka Modric is a Croatian professional footballer who plays as a midfielder for Spanish club Real Madrid and is the captain of the Croatia national team.

Q13. 4th December is being celebrated as the Navy Day in India. This day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in-
1962
1965
1971
1982
1999
Solution:
This day of 4th Dec. every year is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q14. Which one of the following is the Current President of Asian Development Bank (ADB)?
Takehiko Nakao
Jin Liqun
Christine Lagarde
Jim Yong Kim
KV Kamath
Solution:
Takehiko Nakao is the current President of ABD. He is a Japanese civil servant who was elected the ninth president of the Asian Development Bank in 2013.

Q15. The RBI (Reserve Bank of India) appointed former governor _________ as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank.
Y V Reddy
Bimal Jalan
Raghuram Rajan
D. Subbarao
C Rangarajan
Solution:
The RBI appointed former governor Bimal Jalan as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank. Former RBI deputy governor Rakesh Mohan has been appointed the vice-chairman of the committee.

To Check You Score Click on the Link:     
For Government Jobs alert on whatsapp send your request on following official Number @9625468942 (In request Msg Send your Name and State Name) " NOTE: You have to save this Contact Number in your contact list to get important Govt job alerts on Whatsapp. "

RELATED JOBS

Post a Comment

0 Comments