Choose Your Language (अपनी भाषा चुनें)

Jan 11, 2016

Online Free GK Quiz For All Government Jobs Exam (With Complete Explanation)



Online Free GK Quiz For Government Jobs Exam
Online Free GK Quiz-2
We are going to share the Free Current Affair Quiz-2. Last month in Dec. we share the online GK Quiz based on Dec. Current Affairs. Now on 11th Jan. we are going to share GK Quiz-2 Based on Jan. first weak News 2016. These online GK Quizzes are very important for all upcoming Government Jobs examination. Next we are going to share the new one. So stay with us for more online Free GK Quiz for Practice.
Those who miss out our Previous Online Free GK Quiz can CLICK HERE to access that one Also.

NOTE: AFTER CHECKING YOUR SCORE YOU WILL GET COMPLETE EXPLANATION OF EACH ANSWER.

1. The World Bank & Union government have signed an agreement for how much amount for this project which is named as Nai Manzil Scheme. This project is to helping out young people from minority communities to complete their education & to improve their employment opportunities?
$50-million
$70-million
$50-million
$40-million
None of these
Ans. $50-million  
The Union government and the World Bank signed a $50-million credit agreement for a project aimed at helping young people from minority communities complete their education and improve their employment opportunities named Nai Manzil Scheme.

2.  The ambitious “odd-even Car” scheme recently started in which states to combat spiralling air pollution?
 Himachal
 Haryana
Maharashtra
Delhi
None of these
Ans. Delhi
The ambitious odd-even scheme of Delhi government, a first such intervention in the country to combat spiralling air pollution, got off to a decent start on new year with volume of cars on the city roads coming down significantly amid deployment of thousands of policemen and moderately augmented public transport. As the clock struck eight, the vehicular restriction policy came into effect with thousands of volunteers carrying roses also taking to the streets to assist traffic police in enforcing the pilot plan that will stay in force till January 15.


3. Long Range Surface-to-Air Missile (LRSAM) or BARAK 8, was successfully test-fired on the Western Sea Board. The missile was co-developed by India in collaboration with which country’s Aerospace Industries?

Russia
China
Israel
South Korea
None of these
Ans. Israel
Long Range Surface-to-Air Missile (LRSAM) or BARAK 8, the missile co-developed by India and Israel, was successfully test-fired on the Western Sea Board. The missile was fired from INS Kolkata and it successfully intercepted an aerial target at extended ranges. The test-fire was jointly carried out by the Indian Navy, Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Israel Aerospace Industries.

4. Iran’s leading banks Pasargan Bank and Parsian Bank of Iran will open branches in India to energise commercial ties between India and Tehran. Above banks of Iran to set up branches in India at which places.
New Delhi
Mumbai
Both 1 and 2
Kanpur
None of these
Ans. Both 1 and 2
Iran’s leading banks will open branches in India to energise commercial ties between New Delhi and Tehran. The decision was amongst a slew of commercial measures taken by the India-Iran Joint Commission that met for the first time. After the meeting led by External Affairs Minister Sushma Swaraj and Iranian Finance Minister Ali Tayebnia, India decided to allow the Pasargan Bank and Parsian Bank of Iran to set up branches in New Delhi and Mumbai.

5. Recently one of the Pakistani singer gets Indian Citizenship? Select the Correct one ?
Rahat Fateh Ali Khan
Atif Aslam
Abida Parveen
Adnan Sami
None of these
Ans. Adnan Sami
The Union Home Ministry cleared the proposal to grant Adnan Sami the citizenship of India. Mr Sami, who has been staying in India since 2011, will now have to fill a citizenship form at the Home Ministry’s office in Delhi and pay Rs 13,700. He will be given citizenship under Section 6 (I) of the Indian Citizenship Act, 1955 under the category “citizenship by naturalisation.” Lahore-born Sami first arrived in India on March 13, 2001 on a visitor’s visa with a validity of one year.

6. India’s central bank has asked the lenders to open more brick and mortar branches in villages with no banking facilities and with a population of more than __________?
4000
6000
5000
2000
None of these
Ans. 5,000
India’s central bank has asked the lenders to open more brick and mortar branches in villages with no banking facilities and with a population of more than 5,000. The banking regulator has asked banks to submit a roadmap on how many branches they will be opening by 31 March 2017.

7. Who has recently been appointed as the new CMD of defence PSU BEML Ltd?
D.K. Malhotra
D.K.Hota
K M Mani
Rajesh Roshan
None of these
Ans. D.K.Hota
The Public Enterprises Selection Board has recommended D.K.Hota to be the new CMD of defence PSU BEML Ltd. He is currently Director (HR) of the Bengaluru-based BEML. He has been on deputation at BEML from oil marketing major HPCL for the past two years.


8. Which one of the following cricketer get the BCCI’s cricketer of the year award 2015 ?
R Ashwin
Virat Kohli
Suresh Raina
Mahendra Singh Dhoni
None of these
Ans. Virat Kohli
Indian Test captain Virat Kohli was named ‘Cricketer of the Year’, while Mithali Raj was picked for the M.A. Chidambaram Trophy for the best women’s cricketer.

9.  The Col. C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award 2015 given to _____?
Syed Kirmani
Rajeev Lal
Shyam Kishor
Dileep Kumar
None of these
Ans. Syed Kirmani Former wicket-keeper batsman Syed Kirmani was today nominated for this year’s Col. C.K.Nayudu Lifetime Achievement Award. The Award comprises a trophy, citation and cheque for Rs.25 lakhs. Kirmani, who made his Test debut in 1976 against New Zealand, kept wickets against India’s famous spin quartet.

10. Who has recently won the Qatar Masters Open chess tournament, billed as the strongest Open in history?.
Mikhail Botvinnik
Magnus Carlsen
Viswanathan Anand
Vladimir Kramnik
None of these
Ans. Magnus Carlsen World champion Magnus Carlsen of Norway won the Qatar Masters Open chess tournament, billed as the strongest Open in history. The top seed had finished with seven points, the same as Yu Yangyi of China, seeded 11th. He drew his 10th and final round encounter with former World champion Vladimir Kramnik of Russia, while Yu defeated Wesley So of the United States.

11. eASIA Award under Trade Facilitation category Given to which of the following?.
India Post
The Drug Authentication and Verification Application (DAVA)
Railways
Exim Bank
None of these
Ans. The Drug Authentication and Verification Application The Drug Authentication and Verification Application (DAVA) project of The Department of Commerce has won the 2015 eASIA Award under Trade Facilitation category. The award was announced by Asia Pacific Council for Trade Facilitation (APCTF) and Tehran based (Iran) Electronic Business. The eASIA award is administered by AFACT which aims to development and promotion of trade facilitation, electronic business policies and activities in the Asia Pacific region.

12. One of the following person is recently conferred with prestigious 2015 Sangita Kalanidhi award? Select the correct one ?
Sanjay Barnwal
Sanjay Singh
Kishor Prajapati
Sanjay Subrahmanyam
None of these
Ans. Sanjay Subrahmanyam Foremost south Indian classical vocalists Sanjay Subrahmanyam has conferred with prestigious 2015 Sangita Kalanidhi award. The prestigious award was bestowed upon him by renowned mathematician Manjul Bhargava at 89th annual conference of the Madras Music Academy in Chennai, Tamil Nadu.

13. The Union Government has constituted a committee to examine the wage structure, service conditions of the Gramin Dak Sevaks (GDS) in the Department of Posts (DoP). This Committee is headed by?.
Krishna Pal Singh
Kamlesh Chandra
Kamlesh Gautam
Kamlesh Chandra
None of these
Ans. Kamlesh Chandra The Union Government has constituted a committee to examine the wage structure, service conditions of the Gramin Dak Sevaks (GDS) in the Department of Posts (DoP). It is one member committee comprising of Kamlesh Chandra, Retired Member of Postal Services Board.

14. A cancer research expert from Indian-origin was recently honoured with a Knighthood from Queen Elizabeth II because of his quality work on prevention and treatment of cancer?.
Hari Singh
Ram Pal
Harpal Singh Kumar
Ram Lakan Singh
None of these
Ans.Harpal Singh Kumar An Indian-origin cancer research expert Harpal Singh Kumar was honoured with a Knighthood from Queen Elizabeth II for his influential work on prevention and treatment of cancer. Mr. Singh’s name has appeared in the 2015 New Year’s Honours list that includes several other Indian-origin individuals.

15. One of the following is the first Indian state to start accept e-motor insurance policies? Which one is that ?
Gujarat
Uttarakhand
Delhi
Telangana
 Manipur
Ans. Telangana Electronic motor insurance policies are legally accepted by the police and transport authorities in Telangana from today, making it the first state in the country to do so. The e-Vahan Bima, an electronic motor insurance policy issued in digital form with Quick Response (QR) code, has been formally launched here by the Minister for IT, K T Ramarao.

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




Related Government Jobs

0 comments:

Post a Comment

Video Bar

Loading...