Get Alerts on Your Mail

Showing posts with label GK QUESTIONS. Show all posts
Showing posts with label GK QUESTIONS. Show all posts

06 April 2016

GK Questions Asked in Today RRB Exam (06-04-2016) Morning Shift

GK Questions Asked in Today Exam (06-04-2016)
Morning Shift GK Questions

GK Questions Asked in RRB EXAM 2016
Gk questions asked in Railway Recruitment Board Examination 2016. Last Day we share the GK Questions asked in 1st, 2nd & 3rd Shift of Examination held on 5th April 2016. Those who miss out our update can CLICK HERE to access that page.

Gk Questions Asked In Today (06.04.2016) RRB Exam Shift-1

1.Syed Modi Grand prix winner?
Ans: K Srikhanth

2. When Microsoft founded?
Ans:  1975

3. Start Up India launch year?
Ans: 2016

4.Another Name of Badshah Khan?
Ans: Abdul Ghaffar Khan

5. First woman DG of paramiltary forces?
Ans: Archana Ramasundram

6. Which is not a gland(options: Liver,gall bladder,Pituatry,Adrenal)?
Ans: Gall Bladder

7. Parliament Construction  year?
Ans:  1927

8. Nephron Belongs to?
Ans: Kidney

9.Smiling Buddha Mission?
Ans:  India’s first successful nuclear bomb test At Pokhran

10.What is Calcium Hyrdoxide?
Ans:  slaked lime

11.Mars is also known as?
Ans: Red Planet

12. Yellow Fever caused by?
Ans:  Male Mosquitoes

13. Chief Election Commissioner is removed by?
Ans: Parliament with two-thirds majority in Lok Sabha and Rajya Sabha

14.British Rule was ended on which year?
Ans: 1947

15.2015 Arjuna Award given to which female wrestler?
Ans: Babita Kumari

16. Who won more grandslams in the year 2015?
Ans: Novak Djokovic

17. Political System of Afghanistan is known as?
Ans: Democratic Republic 


For More Railways Examination GK Questions CLICK HERE

05 April 2016

GK Questions Asked in RRB Exam Held on 05th April-2016 ( 1st, 2nd & 3rd Shift)

GK Questions Asked in RRB Examination 2016
Exam Held on 05th April-2016 ( 1st, 2nd & 3rd Shift)

In this article we are going to share the GK Questions asked in Railways Recruitment Exam. This examination was held on 5th of April 2016 means today. So read this post carefully because these questions may be asked in the upcoming examination.

To read GK Questions Asked in 3rd April 2016 CLICK HERE

Gk Questions Asked In Today (05.04.2016) (Morning Shift)

1.Short Distance file transfer/Communiation device?
Ans: Bluetooth

2. National game of USA?
Ans: Baseball

4. Biodiesel Train will be started in which zone?
Ans: South Western Railways Zone

5. Most Populous State?
Ans: UP

6. Ctrl+z is what?
Ans: to Undo any action

7. Indo Pak war in which Year?
Ans: 1965

8. Anti corruption member in ICC from Indian Cricket Team?
Ans: Rahul Dravid

9. Forest Area Percentage in India?
Ans: 21.23

10. ISI full Form?
Ans: Indian Standard Institute

11. Number of World Heritage Site in India?
Ans: 32

12 Rank of India in Human Development Index?
Ans: 130

14. Astrosat satellite first launched in which year?
Ans: 28 September 2015

15. White Revolution?
Ans: Operation Flood

16. Dadabhai Naroji Professor in which University?
Ans: University of London.

17. toxicology is ?
Ans: Study of the adverse effects of chemicals on living organisms.

18.Panipat Refinery belongs to which company?
Ans: IOCL

19.Siachen Avalanche Survivor name?
Ans: Lance Naik Hanumantha

20.Odd one out? Yahoo.com, twitter.com, facebook.com, whatsapp
Ans: whatsapp

21. ISI full Form?
Ans: Indian Standard Institute


RRB NTPC Exam 2nd Shifts (Afternoon Shift)

1.Pidemiology is study of ?
Ans: study of the distribution and determinants of health-related states

2. What is India’s literacy rate as per census 2011?
Ans: 74.04%

3.Who was the man of the series in 2011  cricket world cup?
Ans: Yuvraj Singh

4. City on the bank of Nile?
Ans: Khartoum

5. Largest Coal Deposits in India are available in?
Ans: Damodar Valley

6. First smart city approved UT ?
Ans: New Delhi

7. The Biography  of Indira Gandhi written by?
Ans: Pupul Jayakar

8. Hoolock gibbon found in which state?
Ans: North East States

9. City without planetarium?

10. Hindi is National article by which article?
Ans: Article 343

11. 1024Gb means?
Ans: 1 terabyte

12.Where is  Tippu Sultan Maszid situated?
Ans: Kolkata

13. Ultrasonic  Frequency Range?
Ans: 18–22 kHz.

14. Which element is air polluted?
Ans: Sulphur Dioxide

15.What is the function of Hydrometer?
Ans: measures the specific gravity

16. What is the Capital of Dadra & Nagar Haveli?
Ans: Silvasa

17. National Sports Day?
Ans: 29th August

18. Pitchblende is related to?
Ans: Uranium

19. Full Form of Pdf?
Ans: Portable Document Format

20.Bones around Chest are?
Ans: rib cage

21.Flag Code of India?
Ans: 2002

22.Bio Diversity means?
Ans:  the variety of life on Earth.

23. Who is the writer of the song amor bangla ?
Ans: Rabindranath Tagore

24. Language of Mughal Density?
Ans: Persian Language

25. Which Device is used to connect computer to wireless?
Ans: Router

RRB NTPC Exam: 3rd Shift ( 05-04-2016)

1. What is the national game of China? 
Ans. Table Tennis

2. South Africa currency?
Ans. Rand

3. What are the No of players in polo?  
Ans. 4

4. First woman doctor in world ? 
Ans. Elizabeth Blackwell

5. Which Acid in grapes? 
Ans. Tartaric

6. Who build jantarmater in delhi?
Ans. Sawai Jai Singh II

7. Who commisioned tajmahal? 
Ans. Shah Jahan

8. How many Muscles uses for eye ball? 
Ans. 6   


04 April 2016

Gk Questions Asked in RRB Exam Held on 04-04-2016 (Morning Shift)

Gk Questions Asked in RRB Exam 2016
Questions Asked in Morning Shift on 04-04-2016

rrb gk questions 2016
We are going to Share GK Questions asked in Railways Recruitment Exam which was held on Today (4th April 2016). These GK Questions was asked in Morning Shift Exam. Later on we will share other Shift GK Question also. So stay in touch with us. We will also share the correct answer of each question. All the best to all the appearing candidates under this Examination.

1.Which of the folloing names is Nilanjana sudeshna, an Indian American Author popularly known as? 
Ans: Jhumpa Lahari

2.Who was charles correa?
Ans: Architect

3.When is Earth Day Celebrated?
Ans:April 22

4.In July 1905, who ordered the partition of Bengal :
Ans:Lord Curzon

5.Kangchenjauga is?
Ans: Himalayas

6.Who is PV Sindu?
Ans: Badminton Player

7.Galvanization is a process in which a layer of zinc is put on iron objects to prevent them from….. Rust
Ans: Air & Water

8.What do the terms Geocentric and Heliocentric refer to :
Ans: Earth centered, Sun centered

9.What did Dmitri mendeleev formulate?
Ans: Periodic Table

10.What does DNA Stands for in Biology?
Ans: DEOXYRIBO NUCLEIC Acid

11. NASA, the US space agency is planning to move from earth orbit to space area surrounding CISLUNAR Space :
Ans: National Aeronautics and Space Administration

12. In September 2015 NASA scientists found evidence of flowing water on which planet outside Earth?
 Ans: Mars

13.As of January 2016, where is ISRO Head quarters?
Ans: Banglore

14.What was the first football player from the Indian Sub continent to play for a European clib?
Ans: Mohammed saleem

15.What is the name of the parent company of Google, formed on 2nd october 2015?
Ans: ALPHABET INC

16.What are the 4 key element of amino acids?
Ans: Hydrogen, Oxygen, Nitrogen, Carbon

17. What is Electron?
Ans: –ve

18. Name India’s First Satellite?
Ans: Arya Bhatta

19. Who was named as the cultural ambassader of seychelles in october 2015?
Ans: AR RAHMAN

20. Which year was the economic liberalization in India Initiated?
Ans: 1991

22. Which two Indian citis, were added to the creative city network of UNESCO in Dec 2015?
Ans: Varanasi, Jaipur

23. What is the name of the Tablet computer produced by Data wind which is promoted by the GOVT of India as part of an e-learning program?
Ans: Aakash

24. Who replaced viscount Louis Mount batten as the governer general of Indian?
Ans: C. Raja Gopala Chari

25. What is the Laccadive Sea otherwise known as?
Ans: Arabian Sea

26. What is the unit of length used in formally to express astronomical distances?
Ans: AU

27.What does the Victoria Memorial Monument Located At:
Ans: Kolkata

28.The purple frontier, the Earth dragon and the outer fortresses, all refer to :
Ans: Great wall of china


02 January 2016

GK Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam Held on 2nd Jan. 2016 (Morning Shift)

GK Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam 
Exam Held on 2nd Jan. 2016 (Morning Shift)
In this post we are going to share with you some very helpful General awareness questions which was recetly asked in IBPS Clerk Mains Exam in 2016. Means these GK Questions was asked in Today (2nd Jan. 2016) in the Morning Shift of the Examination. With the help of AAA-Bright Academy content team we are able to share these questions. Thanks to Bright Academy Students for helping us to share these Question with you readers.

General Awarness- EASY
Sr. No
Question
Answer
1.
BSBC-Basel Committee on banking Supervision is related to
Banking Industry 
2.
Head-quarter of  Indian bank
IDFC head Quarters
Chennai
Mumbai
3
Nai manzil scheme
Bridge lack of skills in minorities
4
India’s first Credit Information Company
CIBIL
5
Mount Abu located in Which state
Rajasthan
6
UNU stands for
United Nations University

7
Commonwealth's new Secretary General

Patricia Scotland
8
Syria Capital
Damascus
9
KVP lock period
30 Months
10

Rajiv Gandhi Khel Ratna award -
Mahatma Phule Sant award 2015-
Sania Mirza
Arundhati Roy
11
Which bank has recently closed its business
HSBC Holdings Plc

12
Ist Micro Finance Company to change into Bank
Bandhan Bank

14
Bricks Media Summit Held in

Beijing, China

15
Sunil Narayan play for which country
West Indies
16
CRAR full form

Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio

17
Atal Pension Yojna Replace which Scheme

Swavalamban
18
White label ATM- FDI
100%
19
Export risk insured by which financial institution
ECGC
20
Banking ombudsmen appoint by
RBI
21
Dachigam National park
Jammu and Kashmir
22
Literacy rate-Census 2011
74.04

23
Bank Bureau Board top official
- RBI governor
24
NHB regulator
RBI
25
Frank Tyson cricketer country
England
26
1st bharat ratna scientist
 CV Raman

27
Sushma swaraj constituency
Vidisha
28
Bhartiya Maliha Bank CMD who recently became CMD of PNB
Usha Subramaniumam
30
Davis Cup 2015 winner
Great Britain
31
IMF recently included which country’s currency in its basket (SDR)
Yuan (Renminbi)

32
RIDF R stand for

Rural
33
World Bank’s International Bank for Reconstruction and Development Head office
Washington DC
34
Three sub yojnas Shishu, Kishor & Tarun loan schemes under 
MUDRA
35
DRDO Highest Reseach Centre in which state
Leh, Ladakh, J&K
36
Physical Noble Prize Winners
Takaaki Kajita and Arthur B. McDonald
37
time limit given to Small Banks to be in Operation
18 Months
38
Housing for all till
2022
39
Voters Day
25 JAN
40
D-SIB other than ICICI
SBI
NOTE: WE ARE NOT RESPONSIBLE FOR ANY JOB ISSUES, AS WE ARE SHARING INFORMATION BASED ON INTERNET. PLEASE CHECK THE OFFICIAL ADVT. ATTACHED WITH IN THE EACH POST, WHICH REPRESENT THE OFFICIAL FILE.